На залиха во главен магацин

Едукативни Картички Пронајди 1, 2, 3 (Магична боенка) – Headu

550.00ден

SKU: 8059591427835 Категории: ,

Опис

Научете да броите со магичното пенкало, оживувајќи ги сликите со вода. Потоа започнете одново откако ќе се исушат!
Содржи: 20 двострани картички и едно магично пенкало.
Возраст: 3-5 години.

ПОДГОТОВКА
Отворете го пластичното пенкало, наполнете го со вода, а потоа затворете го. Наредете ги картичките за игра со црно-белата страна (која ќе ја наречеме назад) надолу.

1/ Најдете и сметајте со магичното пенкало.

Првата активност е откривање на броевите од 1 до 5. Децата ги набљудуваат картичките со животните и броевите: одредена количина животни е поврзана со секој број.
Кажете ги гласно имињата на животните и нивните соодветни броеви, вака: „Еден коњ, две крави, три овци“ и така натаму, за сите дадени живеалишта.
Темите на картичките се како што следува:

МОРЕ: 1 делфин, 2 октоподи, 3 желки, 4 ракови, 5 морски коњчиња
ЏУНГЛА: 1 индиски слон, 2 тигри, 3 орангутани, 4 мрзливци, 5 тукани
ФАРМИ: 1 коњ, 2 крави, 3 овци, 4 мачки, 5 кокошки
САВАНА: 1 нилски коњ, 2 лава, 3 зебри, 4 антилопи, 5 меркати

Во овој момент ги превртуваме картичките. На задната страна, децата ќе треба да бараатколичини на животни претставени на предната страна со помош на магичното пенкало. Користете го маркерот за нанесување вода на цртежот: боите магично ќе се појават, дозволувајќи им на децата данабљудуваат средина населена со исти животни како на предната страна. Помогнете им надецата да ги бараат животните, да ги покажат со своите прстиња и да го кажатсоодветниот број на глас. На овој начин, децата ќе почнат да бројат. Когакартичките ќе се сушат, боите ќе исчезнат.

2/ Да споредуваме количини и да си играме со броеви

Со овие картички може да се прават активности за споредба на количини и броеви, учејќи ги децата да бројат до 5 и да работат со броеви.
Ако им покажеме на децата картичка со само еден елемент (на пример „еден слон“) и картичка со повеќе елементи (на пример „три орангутани“) полесно ќе ги разберат разликите помеѓу количините. Да споредиме две количини и да ги прашаме кој сет има повеќе елементи, а кој има помалку. Потоа покажете им уште две картички и продолжете на ист начин. Исто така, можеме да ги замолиме децата да најдат и да групираат картички со еднакви количини, на пример: 1 слон, 1 нилски коњ, 1 делфин и 1 коњ.
Можеме да побараме од децата да прават серии на броеви, од 1 до 5 и обратно. На тој начин ќе учат дабројат напред и назад.

3 / Организирајте ги животните според нивното живеалиште

Откако децата ги открија животните во нивната околина со боење на картичките со магичното пенкало, можете да ги замолите да ги групираат картичките според живеалиштето. На пример:„Да ги побараме животните од џунглата“. На детето му помагаат и боите на предниот дел од картичките: различна боја е искористена за секоја околина.